Nici o companie și nici o persoană fără o adresă de email! Bine, exagerez, poate mai sunt câțiva, dar cred că ați înțeles că email marketingul este o sursă foarte bună de promovare a companiilor.
Chiar dacă social media atrage din ce în ce mai multe persoane și companii, emailul rămâne în continuare un canal puternic de comunicare online, unul dintre avantajele sale fiind siguranța faptului că mesajul ajunge exact la persoana la care ne dorim (desigur, dacă are o adresă de email validă).
Newsletterul trimis pe mail se bucură de o mare popularitate în cadrul firmelor mari și mijlocii. În cazul acestui mijloc de comunicare ne rezumăm la companii mai mari deoarece în spatele unui newsletter de succes se găsește o bază de date foarte bine construită și mereu actualizată.
Aaanyway, multe newslettere sunt trimise pentru a furniza informații de interes pentru membrii, clienții sau angajații unei companii. În general, newsletterele cuprind știri, evenimente viitoare ale organizației, oferte, articole de blog și multe altele.
Că email-ul este în continuare puternic s-a înțeles, că mesajele noastre ajung la cine trebuie, s-a înțeles și asta. Problema cu care se confruntă multe companii este aceea că rata de dechidere a newsletterelor scade pe măsură ce subiectul este ambiguu și „nu vinde” din prima, nu stârnește curiozitatea, nu atrage printr-un element.
Și cum Sfântul Internet ne-a lăsat la îndemână acest canal de comunicare, emailul, de ce să nu facem tot ce ne stă în puteri și în minte pentru a-i face pe respondenți să deschidă conținutul? Și de ce să nu investim puțin în intrumente și tactici care ne ajută să vindem mai mult?
1. Ce?, Cine?, Unde?, Când?, Cum?
Stârnește curiozitatea. Trebuie să-i spui cititorului că are nevoie de produs ACUM!, că oferta este limitată, că produsele preferate sau de care are nevoie vor dispărea curând. Practic trebuie să acționeze cât mai repede, în acel moment dacă se poate.
Comunicarea urgenței în subiectul mailului poate încuraja abonații să dea click și să deschidă mailul atunci când acesta este formulat creativ.
Totuși, nu trebuie să spunem totul din prima, de la subiect. Dacă ai aflat ce e în conținul emailului, nu te chinui să-l mai deschizi. Mai ales dacă nu e relevant pentru tine.
Cine nu iubește reducerile? Așa că dacă ai un magazin online, poți prezenta în subiect procentajul de reducere, discounturile, lichidările de stoc etc.
2. Curățenie în bazele de date
Nu toți abonații tăi trebuie tratați la fel. O segmentare a acestora este benefică pentru că împarți publicul în funcție de interesele, necesitățile și dorințele lor. La Artvertising putem aduna astfel de informații folosind instrumente analitice, precum Google Analytics sau Hotjar.
3. Arată că îți pasă!
Primul pas este personalizarea emailului. Cu numele persoanei, spre exemplu, sau al companiei către care trimiți mesajul.
O altă formă de comunicare personalizată este mulțumirea pentru comanda făcută, oferirea unor tips and tricks cum să folosească produsele cumparate sau recomandările altor produse pe care și le-ar putea dori ori se potrivesc cu ce a cumpărat.
Prin email nu trebuie doar să vinzi. Poți fi alături de abonații tăi cu un mesaj de ziua lor, fie a numelui, fie de naștere. Demontrezi că ești un brand atent care nu este interesat doar de vânzări, ci și de starea de bine a consumatorilor.
4. Fă citirea mesajului mai ușoară
În spatele tehnologiei sunt oameni. Așa că vorbește de la om la om. Creează-ți un limbaj atractiv, ușor de înțeles, demontrează inteligenta pe care o ai, dar nu încerca să pari superior. Ești doar un prieten care dă o informație mai departe.
Suntem înconjurați de informație. Toate companiile încearcă să vândă, să se afirme, să fie pe retina ta, în minte, în coșul de cumpărături. Și să nu uităm că ne adresăm unui public care ghici ce... nu are timp. Dar care este și mult mai informat. Poți face conținutul newsletterelor mai ușor de parcurs, mai atractive, mai diferite. Evită să scrii prea mult text și apelează la alte artificii: GIF-uri, video, mai multe imagini sau imagini cu text, butoane de acțiune etc.
5. Probabil nu trebuie să mai menționez că totul trebuie să fie mobile friendly, nu? Adică e evident că petrecem mai bine de jumătate din timp pe mobile. Bun, știi, deci nu mai menționez.
Vino la Artvertising și lasă-ne lista cu emailurile la care vrei să trimiți newsletterul și, bineînteles, informația pe care vrei să o transmiți: produse, promții, etc.
Noi venim cu ideile, construim 3 machete pe care să le analizezi și apoi construim împreună propunerea finală de newsletter. Ne ocupăm noi de mesajele creative și de trimitere, și de monitorizare, și de rapoarte.
Ne găsești la 0745.388.000 sau la office@artvertising.com.ro
În lumea SEO, algoritmul Google este într-o continuă evoluție, adaptându-se cerințelor și preferințelor utilizatorilor. Unul dintre [...]
În era tehnologiei și a digitalizării continue, marketingul digital joacă un rol crucial în succesul unei afaceri. Cu fiecare an ce [...]
Artvertising a creat și implementat o strategie personalizată pentru a spori interesul publicului și a genera buzz în jurul emisiunii. [...]