Managementul crizei sau „cum faci să fie bine când e rău”

Managementul crizei sau „cum faci să fie bine când e rău”

Poate că uneori acestea nu vor afecta industria în care activăm sau fix compania noastră, însă vor afecta clienții și consumatorii, iar de aici începe nebunia

Planul situațiilor de criză – un lucru pe care afacerea trebuie să-l aibă, dar nu vrea nimeni să-l atingă niciodată.

Indiferent că ne place sau nu, crize vor fi tot timpul și, de cele mai multe ori, neașteptate. Poate că uneori acestea nu vor afecta industria în care activăm sau fix compania noastră, însă vor afecta clienții și consumatorii, iar de aici începe nebunia. Consumatori în criză = companie în criză.

Desigur, situațiile neplăcute din piață pot fi prevenite și manageriate corect dacă ai un plan al situațiilor de criză.

Ce reprezintă planul situațiilor de criză

Să zicem că reprezintă soluția celor mai întunecate scenarii ale companiei tale, scenarii pe care este bine să ți le faci, să le gândești, chiar dacă consideri că totul e lapte și miere. Acest plan va menține lucrurile pe linia de plutire, iar dacă este îndeajuns de bun, poate chiar rezolva rapid criza, fără repercursiuni, cu un public mulțumit.

Știi vorba aia „a pune bețe-n roate”? Asta trebuie să-ți faci. Apelează la empatie, pune-te în locul pieței și atacă-te singur. Planificarea răspunsurilor în condiții de criză implică previziune, intuiție și înțelegere. Organizarea modului generic de gestionare a unei crize ajută organizația să parcurgă perioada de criză mai ușor.

Vorba multă, sărăcia omului, nu? Haide să vedem ce înglobează acest Management al crizei.

Planificarea în situații de criză organizațională

Cu mici diferențe, majoritatea propunerilor de planificare a gestionării crizelor și de asigurare a continuității afacerii implică următorii pași:

1. Pregătirea – cum era de așteptat, este prima etapă din proces. Se alege o persoană responsabilă în situații de criză, care se va ocupa cu dezvoltarea planului, alegerea echipei, tonul comunicării, urmărirea situației din piață, înțelegerea riscurilor care ar putea afecta afacerea etc.

 

2. Analiza crizei se referă la cunoașterea, identificarea situației de criză și evaluarea amenințărilor care se ivesc. După cum știm, sunt mai multe tipuri de amenințări, de natură umană, financiară, politică etc., iar responsabilul trebuie să le dezvolte pe toate.

 

3. Pregătirea răspunsului – dat fiind faptul că ne-am pregătit deja la punctul 1, acum acțiunile noastre vor fi raționale, pe subiect, lămuritoare. Acum identificăm cine ne „urmărește” în timp de criză, cine este afectat, cu cine comunicăm și prin ce mijloace.

 

4. Planul post-criză sau cum revenim cât mai repede la normal, fără să fim afectați (prea mult). Ne gândim la cum răspundem angajamentelor făcute în timpul crizei, cum aflăm „ce mai fac” stakeholderii noștri și cum și-au revenit și facem primii pași spre actualizarea planului de criză (pentru că acum avem experiență).

 

Pe lângă elementele ce țin strict de business, managementul crizei se ocupă și de elemente ce țin de bunăstarea angajaților și de buna funcționare a lucrurilor, în general. La fel ca în multe situații, comunicarea este cheia, iar legat de asta, iată câteva aspecte:

1. Persoanele implicate și atribuțiile lor

Pot fi una sau mai multe persoane care să se ocupe de managerierea situațiilor neplăcute. Dacă există o întreagă echipă, din ea este recomandat să facă parte CEO-ul, care se poate ocupa de comunicarea generală, responsabilul de HR, care are grijă de bunăstarea angajaților, iar Marketing Managerul va fi prietenul clienților și consumatorilor. Desigur, nu este ceva bătut în cuie. În funcție de tipul și dimensiunea organizației, persoanele pot fi diferite.

2. Comunicare, comunicare, comunicare

Tonul comunicării, maniera transmiterii informațiilor ai stabilit-o mai sus, când ai făcut planul. Dar trebuie avut grijă ca informația comunicată să fie actualizată constant, în funcție de cum degenerează lucrurile. Dacă situația o cere, se apelează la specialiști pentru o informație cât mai corectă, care nu poate fi combătută.

 

Deși poate îți va fi destul de greu într-o perioadă de criză, poți privi această situație ca pe o oportunitate pentru brandul tău, o șansă de a arăta oamenilor că îți pasă de ei, că le întelegi problemele, că le vrei binele și că ești gata să le sari în ajutor oricând au nevoie.

La Artvertising nu ne place criza, dar ne place organizarea, comunicarea și grija față de parteneri, adică afacerea ta. Dacă ai nevoie de ajutor și sfaturi pe zona de comunicare, fie criză sau nu, noi suntem aici, gata să te sprijinim.

Ne găsești la 0745 388 000 sau aici: www.artvertising.com.ro/contact

ARTICOLE RECENTE

Am povestit în articolul nostru anterior motivele pentru care afacerile trebuie să se adapteze rapid schimbărilor tehnologice, cu scopul [...]

Daniel DIMIRIU

În contextul evoluției tehnologice continue, afacerile care își doresc succesul trebuie să se adapteze și să fie în pas cu [...]

Magdalena Calinciuc

Agenția Artvertising a găsit soluția potrivită pentru a transforma aceste provocări în oportunități tangibile pentru franciza [...]

Magdalena Calinciuc

+ Toate articolele

Agenție de marketing și rebranding

Suntem o echipă formată din 10 specialiști în marketing, design și programare, cu abilitatea de a implementa cu succes campanii publicitare într-o gamă largă de industrii, incluzând FMCG, banking, sistemul de sănătate și servicii. Ne bazăm pe idei inovatoare, promptitudine și învățare continuă a evoluției mediului online în România, pentru a ne asigura că ajutăm brandurile să crească și să prospere.

Marketing și remarketing

  • Poziționare pe piață
  • Notorietate și întărirea reputației
  • Strategie de marketing

Branding de produs

Digitalizare

  • Campanii Google, Meta, Tik Tok, LinkedIn
  • Actualizare web site, magazin online
  • Creșterea numărului de comenzi
Premiu magazin online

Premii

Locul 1, Best Mobile Practice și Experience în E-Commerce, cele mai râvnite premii de magazinele online sunt obținute de brandul agenției noastre la ultimele două ediții de la cel mai mare eveniment de eCommerce și Digital Marketing din România.

Transformăm idei în experiențe de neuitat

Blog

Descoperă culisele Artvertising prin ochii profesioniștilor care lucrează aici și experiențele provocatoare pe care le întâlnim zilnic, alături de clienții noștri care ne-au ales.

SERVICII DE DIGITALIZARE, DEZVOLTARE DE APLICAȚII WEB, BAZE DE DATE ȘI SOCIAL MEDIA

Servicii de digitalizare, dezvoltare de aplicații web, baze de date și social media
Am povestit în articolul nostru anterior motivele pentru care afacerile trebuie să se adapteze rapid schimbărilor tehnologice, cu scopul de a rămâne competitive și a prospera. De această dată, te învățăm cum să ajungi la transformarea digitală a afacerii.
TAG: digitalizare, servicii digitalizare

DE CE DIGITALIZAREA AFACERII TALE ESTE ATÂT DE IMPORTANTĂ?

De ce digitalizarea afacerii tale este atât de importantă?
În contextul evoluției tehnologice continue, afacerile care își doresc succesul trebuie să se adapteze și să fie în pas cu transformarea digitală. Este foarte important să nu privim digitalizarea doar ca pe o tendință, ci să înțelegem de ce este esențială pentru fiecare afacere.
TAG: digitalizare